På grund af sin gode smag, indhold af næringsstoffer samt kompakte struktur egner det sig perfekt som mellemmåltid eller nødration. Holdbarheden er 1-2 måneder, og det smager så godt, at der ikke behøves pålæg. Der findes utallige gode variationer af brødet, fx følgende
Vådmiks:
200 g smør, der smeltes sammen med
75 g sirup,
75 g honning
150 g sukker, brun farin eller druesukker og opblandes i
5 dl sødmælk.
Tørmiks:
250 g grahamsmel,
250 g fuldkornshvedemel,
250 g rugmel,
250 g hvedemel,
200 g semulje,
200 g sojamel,
100 g kokosmel,
2 tsk salt,
100 g rosiner,
75 g nødder,
75 g rosiner,
50 g sukat.
Tørmiks tilsættes vådmiks, indtil dejen er så sej, at den ikke kan røres med grydeskeen. Dejen får lov til at hvile lidt, inden den smøres ud på en olieret bradepande eller form. Ved et lag på ca. 2 cm skal dejen bage 45-60 min. ved ca. 175ºC. Et tykt brød på 3-5 cm skal bage ½ time mere. Dejen kan alternativt bages/tørres ved 50-100ºC i 2-3 timer.
Sort skorpe kan undgås ved at lægge folie over brødet den sidste halve times tid. Indstik en strikkepind. Hvis dejen slipper, er brødet færdigt.
--