50 g gær
31/2 dl koldt vand
1 tsk salt
2 spsk sirup
4 spsk eddike
325 g groft rugmel
225 g hvedemel.
Gæren røres ud i noget af det kolde vand.
Resten af vandet tilsættes sammen med eddike, salt, sirup og til sidste de 2 slags hvedemel.
Dejen æltes godt og grundigt.
Hæver tildækket på en varm plads i 1 ½ time.
Æltes igen og lægges i en 1 ½ l form (beklædt med bagepapir eller en Teflon form der ikke skal smøres).
Prikkes med en gaffel i overfladen og efterhæver ½ time.
Bages på nederste rille i ovnen ved 250C i 10 min.
Varmen dæmpes til 150C og brødet bages endnu 1 time.
Den sidste kvarterstid lægges et stykke folie løst over, for at undgå at brødet bliver for mørkt.
Brødet vendes ud af formen og svaler af på en rist.