8 dl vand
1 dl hele hvedekerner
2 tsk salt
3 dl grahamsmel
1 dl groft rugmel
25 g gær
100 g små, grønne vindruer
1 dl solsikkefrø
1 dl hvedemel
½ dl solsikkeolie
Giv vand, hvedekerner og salt et opkog.
Tilsæt grahamsmel og rugmel under kraftig piskning.
Læg et låg på og lad dejen hæve på et skærebræt i mindst 12 timer. Rør gæren ud i lidt lunken vand.
Del vindruerne og fjern kernerne.
Rør dejblandingen sammen med gær og vindruer i en stor skål.
Tilsæt solsikkefrø og det meste af hvedemelet og arbejd det sammen til en dej.
Ælt dejen godt i 5 min eller kør den i køkkenmaskine.
Lad dejen hæve tildækket ca 1 time.
Læg en lergryde i vand i 10 min. Lad den dryppe godt af og pensl den indvendigt, også i låget, med solsikkeolie.
Læg dejen ud på et melet bord og arbejd den jævn og smidig.
Tilsæt mere hvedemel hvis det behøves og kom dejen i lergryden.
Stil gryden i en kold ovn og lad dejen hæve 1 time.
Læg låget på.
Sæt ovnen på 175°C og bag brødet i ca 1 ½ time.
Tag gryden ud, tag låget af og lad brødet køle i 10 min.
Læg låget på og lad brødet "modne" til næste dag.