Til 2 liter kalvefond, bruges:
1 kalveskank og et par kalveben (I alt ca. 2 kg - få slagteren til at skære dem i mindre stykker).
2 porrer
1 gulerod
2 løg
100 g champignon
1 laurbærblad
20 peberkorn
8 bløde tomater
10 persillestilke
4 l vand
1 kop rødvin
2 enebær
2 kryddernelliker
¼ tsk timian
Rens og skyl grønsagerne godt, og skær dem groft ud. 2. Læg dem sammen med ben og skankestykker i en bradepande og brun det hele i ovnen sammen med krydderierne ved ca. 220 C, indtil hele køkkenet dufter, og grønsagerne er blevet brune.
Så tages bradepanden ud af ovnen, og indholdet kommes i en stor gryde. Heri kommes rødvinen og de ca. 4 liter vand (eller så meget, at ben og grønsager er næsten dækket). Kom lidt vand i bradepanden, kog den af i ovnen og hæld indholdet over i gryden til resten. Lad herefter gryden stå og simre på komfuret de næste 6 timer uden låg. Skum af med mellemrum.
Når tiden er gået, tages benene op, og resten af indholdet passeres gennem en si, så der kun er suppe tilbage. Smag til med salt og peber.
Lys kalvefond:
Ved fremstilling af en lys kalvefond springes processen i ovnen over. Alt kommes direkte i gryden og koger ca. 6 timer.
Opbevaring af fond:
Det er en god idé at lade den færdige fond blive lunken i gryden, hvorefter den ved hjælp af en øse og en tragt kan kommes i isterningsposer, der kan opbevares i fryseren. Så kan du altid snuppe et par kalvefond-terninger, når du skal bruge dem i madlavningen.