½ l. lunken vand
2 dl kærnemælk
50 g gær
2 spsk sirup
2 spsk olie
1 ½ tsk salt
700 g (ca. 12 dl ) groft rugmel
450 g (7 ½ dl ) hvedemel
Pensling: Smeltet margarine og vand
Vand og kærnemælk kommes i en skål, og gæren røres ud heri.
De øvrige ingredienser tilsættes, og dejen æltes godt igennem.
Dækkes med et viskestykke og stilles til hævning et lunt sted ca. 1 ½ time.
Dejen slås ned og formes til 2 brød, der kommes i 2 forme (á ca. 1 ½ l.). Efterhæver ca. ½ time.
Pensles med en blanding af smeltet margarine og vand.
Prikkes med en gaffel.
Bages på nederste ovnribbe i ca. 30 min. ved 225ºC og ca. 30 min. ved 175ºC.
Efter bagning afkøles brødene på en bagerist dækket med et fugtigt viskestykke.