Perfekt bagt kartoffel er noget af det bedste tilbehør til
mad og der er flere måder at lave bagekartofler på. Du kan fx koge de store
kartofler og derefter, når de er kølet lidt ned, sætte dem i oven. Derved får
du perfekte bagte kartofler.
Bagekartofler kan enten serveres som tilbehør eller kan
anvendes som fyldte bagte kartofler som et komplet måltid.
Bagte kartofler (forkogte)
1. Hæld vand i en stor gryde og tænd på max.
2. Skrub kartoflerne helt rene.
3. Kom kartoflerne i gryden, og når vandet koger igen,
skrues ned, så vandet kun småbobler.
Kartoflerne må ikke bulderkoge, da de så
bliver bløde udenpå og hårde indeni.
4. Sæt alarmuret på 15 minutter.
5. Når de 15 minutter er gået, slukkes der for varmen, og
kartoflerne bliver i gryden yderligere 15 minutter.
6. Tag kartofler op og lad dem køle lidt ned.
Når de har kølet
lidt, skæres et kryds halvt ned i kartoflen.
7. Tænd ovnen og sæt varmen til 220˚C.
8. Gnid smør og lidt salt ind i skrællen og krydset.
9. Afhængig af størrelsen skal de have fra ca. 20 min til 40
min i ovnen, afhængig af kartoffelsort.
Kartoflerne er færdige, når de åbner sig i krydset.
Bagte kartofler i ovn
1. Forvarm ovnen til 220˚C.
2. Skrub kartoflerne helt rene.
3. Skær et kryds halvt ned i kartoflen.
4. Gnid smør og salt ned i krydset i kartoflen.
5. Afhængig af størrelsen skal de have fra 45 minutter til
1½ time i ovnen.
Når de er færdige serveres de med smør.
Bagt kartoffel i Mikroovn
1. Kartoffel bages i 6–8 minutter på fuld effekt (800W).
2. Vend dem halvvejs gennem tilberedningen og lad dem stå i
1-2 minutter før servering.
Tips:
Det er meget nemt at se når kartofler er perfekt bagt, da de
så åbner sig i krydset.
Bagt kartoffel spises med frisk smør og salt.
Bagekartofler laves af specielle kartofler, som ikke er
faste men bløde i konsistensen og derfor nemmere bliver til mos.
Brug ikke alufolie om bagte kartofler, så bliver skallen
slasket.