Citrusfrugterne er en stor familie, og der findes mange
krydsninger af citron, lime, appelsin og grapefrugt. Den hvide hinde under
skallen indeholder pektin, som ved kogning kan gøre marmelade og syltetøj
geleagtige. Mange citrusfrugter er overfladekonserverede for at undgå mug det
gør man ikke med økologiske frugter. En god citrusfrugt skal virke tung i
forhold til sin størrelse og dufte godt.
Arbejdstid: 45 min. Kogetid: 2 timer. Trækketid: mindst 1
time og gerne natten over. Giver ca. 3 glas marmelade
#
1 kg økologiske appelsiner
evt. 1-2 økologiske citroner (hvis appelsinerne er meget
søde)
1 liter vand
1 kg sukker
1 citron (saft)
*
Vask appelsiner og evt. citroner.
Skær dem i kvarte, tag kernerne ud og læg dem i et tefilter.
Skær frugten i små stykker og læg dem i en gryde.
Tilsæt vand og filtret med kernerne og kog 1 time under låg.
Lad marmeladen trække min. 1 time.
Kasser kernerne.
Rør sukkeret i gryden og kog marmeladen i ca. 1 time UDEN
låg.
Kog til marmeladen er blevet tykkere og løber langsomt af
skeen.
Blend halvdelen af marmeladen og bland det sammen med
resten.
Smag til med citronsaft og hæld marmeladen i skoldede glas.
Marmeladen kan opbevares ca. 1 måned i køleskab.
Ved længere opbevaring kan du evt. tilsætte et
konserveringsmiddel.
Variation: Skær 1 kg pomerans i små stykker på samme måde
som ovenfor.
Kog med kernerne i et tefilter, 1 liter vand i 1 time.
Lad marmeladen hvile 1 time, og kog videre ca. 1 time med 1
kg sukker, til marmeladen er tyk. Marmeladen skal ikke blendes.
TIPS: Sæt evt. frugten i blød i vandet natten over og kog i
udblødningsvandet.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin