Når man koger ris, skal man vide en ting: af 150 g rå ris bliver der 350 g kogte, hvilket er nok til to personer
Ris svulmer op ved kogning, fordi kornene suger væde til sig. Når risen til sidst har suget al væde op, er den færdig: Løse ris fuld af smag. Og det er slet ikke svært at lave.
Bedst egnet er langkornede ris (parboiled) 150 g ris og 4 dl koldt vand hældes i en
gryde. Lad det koge op, og lad det så simre ved svag varme under låg til væsken er væk. Det tager ca. 12 minutter. Til sidst skal man lade risene dampe af et øjeblik, røre en gang og så er de færdige.
Det er endnu mere idiotsikkert at koge ris ligesom tyrkerne - og rispilaf lyder også meget smartere:
Opvarm 2 spsk olie i en gryde, tilsæt et kaffekrus ris (godt 150 g), og steg dem glasklare under omrøring. Så tilsættes 1 ½ kaffekrus væske og krydderier, låget lægges fast på, det hele skal koges ved middelvarme i godt 10 minutter.
Meget vigtigt: man må hverken kigge i gryden (så slipper der damp ud!) eller røre (det ødelægger risenes struktur!). Først de sidste minutter er det lige tilladt at skæve til dem. Hvis væsken næsten er forsvundet, og hvis der er små huller i overfladen (damp skorstene) kommer 2. fase: Risene stilles tilbage på den slukkede kogeplade med låg eller ind i en 100º varm ovn, hvor de trækker 10 minutter. Nu røres der rundt, hvorefter man kan servere helt løse ris med kraftig smag.
Se i øvrigt, hvordan grækerne laver: Rispilaf.