Oie rotie a la Debrecen - 8 personer
1 gås, ca 4-5 kg
Groft salt
Sauce:
1 l hønse fond
1 fl lys øl
100 gr smør
Garniture:
600 gr surkål
150 gr smør
10 æbler
4 enebær
200 gr bacon i tern
3 løg
4 salt agurker
Surkålen skylles, renses og tørres for overskydende vand i viskestykke. Bacon og løg ristes i en gryde og tilsættes 2 æbler i skiver, enebær, salt agurker i små tern og surkål og det snurrer med lidt smør til kålen er mør.
En stor gås som har ligget smurt ind i groft salt i 3-5 timer, skylles godt, tørres af og fyldes med surkålsblandingen og sys til. Gåsen brunes på alle sider og steges i ovnen i ca 3 timer ved lav varme - ca. 160º. Den overhældes med jævne mellemrum med hønsefond og lys øl, mens den steger. Når gåsen er færdigstegt sigtes skyen, fedtet skummes af og den koges ned. Monteres til sidst med smør og smages til med salt og peber. Gåsen lægges på en rist og får 15 min ved god varme - 200º, så skindet bliver sprødt - saltes evt. med groft salt. 8 æbler uden kærnehus stilles i ovnfast fad og overhældes med gåsefedt - drysses med sukker. Bages i ovnen ved ca. 160º i ca. 20 min. til de er møre. Dette kan gøres de sidste 20 min af gåsens 3 timers stegetid - æblerne tages ud samtidig med at gåsen skal på rist til sidste stegefase.
Anretning:
Gåsen anrettes på fad med æbler rundt om.
TIPS: Kan også serveres med små hvide kartofler eller rugbrødscroutoner. Kan også laves med landand.