I mange af de gamle opskrifter anvendes nymalket mælk. Det er imidlertid ikke så let at få fat i i vore dage. Som erstatning kan man så anvende en blanding af 1 ½ dele uhomogeniseret sødmælk og 1 del piskefløde.
1 l. nymalket mælk
Lidt tykmælk eller sur fløde
Tilbehør:
Sukker
Fløde
Evt. flødeskum
Bunden af en glaseret gryde dækkes med tykmælken eller den sure fløde.
Mælken hældes deri.
Læg låg på gryden og stil den et lunt sted til mælken skiller (natten over).
Et dørslag beklædes med et stykke ostelærred og med en paletkniv skæres nu tynde skiver af osternassen som lægges i klædet.
Efterhånden som vallen løber fra, kommes flere skiver i klædet.
Til sidst samles klædet omkring osten og står nu til osternassen er tilpas fast.
Den færdige ost vendes ud på et fad, pyntes evt. med flødeskum samt spises med sukker og fløde.