¾ kg oksetykkam
2 spsk olie
1 spsk smør
salt og peber
8 dl æblemost
2 kviste timian, frisk
5 gulerødder
½ bladselleri
2-3 pastinakker
250 g grønne linser
75 g bacon
8-10 skiversyltede rødbeder
1 bdt purløg.
1 flûte
Tilberedning af kødet:
Skær kødet i store tern a ca. 4x4 cm.
Brun det ad 2-3 gange i varmt nøddebrunt smør og olie i en tykbundet gryde.
Hæld fedtstoffet fra.
Krydr med salt og peber.
Tilsæt æblemost og blade af timian.
Lad kødet småkoge under låg ca. 1 time.
Spæd evt. med lidt vand under kogningen.
Kom linserne i en si og skyl dem under hanen i koldt vand.
Kom dem i gryden til kødet og lad det koge sammen i 20 minutter mere.
Tilberedning af grønsagerne:
Skræl gulerod og pastinak.
Skyl bladsellerien.
Skær alle grønsagerne i små tern.
Når kødet er mørt, tilsættes grønsagerne, og de koger med 5-10 minutter.
Bacon og rødbeder:
Så skæres bacon i små tern a ca 1x1 cm.
Kom olie på panden og lad den blive varm, hvorefter baconternene steges sprøde heri.
Hæld stegefedtet ud.
De syltede rødbedeskiver skæres ligledes i små tern a 1x1 cm., hvorefter både bacontern og rødbedetern kommes over i gryden til resten af retten.
Server direkte fra gryden eller kom den over i en pæn skål.
Umiddelbart før serveringen drysses med fintklippet purløg.
Flute passer godt til.