1 dusin majsmels tortillas
2 ½ dl vegitablisk olie
Moste sorte bønner:
2 ½ dl tørret sorte bønner
1 løg, hakket
1 fed hvidløg, hakket
2 skiver bacon, hakket
1 serrano chilly, renset for frø og hakket
71/2 dl hønsefond /bouillon
Guacamole:
3 store avocadoer
1 jalapeno chili, renset for frø og skoldet
¼ kop løg, fint hakket
¼ kop tomat, fint hakket
1 ½ spsk limesaft eller efter smag
salt efter smag
kværnet sort peber
Tilbehør:
revet ost Chedar
Rød salsa:
2 jalapeno chili
1 løg
2 fed hvidløg
4 mellemstore modne tommater, pillet
1 spsk friske cilantro blade
salt efter smag
kværnet sort peber
saften fra ½ lime
Tortilla:
Skær de friske tortilla i kvarte.
I en dyb stegepande varmes olie til 190ºC på en kogeplade/flamme. Frituresteg tortillastykker i 2-3 minutter eller til de er sprøde.
Dryp af på køkken rulle. Drys lidt salt på, hvis ønsket.
Sorte bønner:
Bland alle ingredienser undtagen salt og peber i en stor gryde.
Bring i kog. Skru ned for varmen og kog ved svag varme uden låg for 1 ½ time eller indtil bønner er bløde.
Tilføj salt og kværnet sort peber efter smag.
Tag af komfuret.
Lad køle lidt og læg bønner i en foodprocesor eller blender.
Blendes indtil bønnerne bliver til en klumpet pasta.
Hvis der er for meget væske kommes det i en kasserolle og koges indtil væsken er fordampet og bønnerne har en smørbar konsistens.
Bønner kan forberedes op til 2 dage før og opbevares overdækket i køleskab.
Guacamole:
Fjern stenen og skræl, fra avocadorne og mos dem med gaffel.
De må ikke blive til en fin puré.
Finhak jalapeno chili nok til 1 spsk fuld eller efter smag.
Bland jalapeno med avocado og resten af ingredienserne.
Rør sammen.
Dæk til med tætsluttende låg og sæt i køleskab i mindst 30 minutter.
Guacamole kan forberedes indtil 3 timer før.
Sæt en avocado sten i den færdige guacamole, for at forhindre misfarvning.
Rød salsa:
forvarm ovn til 175ºC.
Læg jalapeno chili, løg og hvidløg i en bradepande og rist i forvarmet ovn 175ºC i 10-15 minutter. Chilien skal blive lidt blød.
Fjern kerne og finhak jalapeno chili.
Skræl og finhak løg og hvidløg.
Hak tomater og kør i blender, sammen med chili løg, hvidløg og cilantro. Smag efter med salt, peber og limesaft.
Dæk til og sæt i køleskab til det skal bruges.
Rød salsa kan forberedes 2-3 dage i forvejen og opbevares overdækket i køleskab.
Forvarm grillovn
Smør de sprøde tortilla stykker let med mosede sorte bønner,
Læg en klat guacamole på.
Drys med revent ost.
Placer under varm grill i 1 minut tid eller indtil osten smelter.
Placer en tynd skive jalapeno chili på hver grillet nacho, hvis det ønskes. Servers med rød salsa til at dyppe i.