10 personer - kan ikke anbefales til over 40, medmindre man har en meget stor ovnkapacitet. Kan gøres helt klar og stå på køl. Nemt at håndtere.
1 kg fersk laks
250 g røget laks
150 g lakserogn
5 porrer
1 bdt dild
1 spsk olivenolie
salt og peber
20 forårsløg
30 grønne asparges
3 citroner
Sauce:
3 dl hvidvin
1 spsk lys vineddike
2 hakkede skalotteløg
¼ l piskefløde
125 g usaltet smør
salt og peber
Skær den ferske laks i 20 små firkanter og skær hjørnerne af.
Hak den resterende laks i terninger sammen med den røgede laks og dild.
Læg den rå laks nederst, læg en skefuld blandede småstykker og den anden lakseskive over.
Skær porrerne op på langs og blancher enkelte stykker, der snøres om laksen.
Denne fyldes op med laksehak, og alle medaljonerne stilles på en bageplade og kan laves om formiddagen og stå i køleskabet.
Dryppes med salt, peber og lidt olie og steges i ovnen ved 225º i 8 minutter.
Serveres straks med følgende:
Forårsløg og asparges renses, og det nederste brækkes af aspargesene.
Deles i tredjedele og blancheres i et minut og lægges så i isvand.
Dette kan gøres om formiddagen.
Vendes med lidt olie og hakket dild og anrettes rundt om de rygende varme medaljoner. Pyntes med lidt rog n og en citronbåd.
Til saucen, der dryppes over koges vin, eddike og løg ind, til det næsten er forsvundet. Så gør man gæstesnydetricket og tilsætter fløde, der også koger ind til det halve.
Kort inden servering blendes med iskoldt smør, men da der er fløde i, tåler saucen bedre en opvarmning end ellers.
Serveres over de kolde grønsager og gives til ved siden af.
Server også godt brød til.