Kødfrikadellen er international, og kan være noget ganske andet end vor mors, lavet af svinekød og ikke krydret med så meget andet end løg, salt og peber.
I Grækenland hedder den kofta, i Tyrkiet köfte. Og på de kanter er den som regel lavet af lammekød, herligt krydret og måske tilsat rosiner og/eller nødder. Disse smager ualmindelig godt i et pitabrød med tzatiki.
½ kg lommekød, hokket to gonge
2 dl brødkrummer, udblødt i mælk eller vand
1 tsk kanel
1 tsk allehånde
1 tsk spidskommen
½ tsk cayenne
1 fed knust hvidløg
1 dl korender eller mørke rosiner
30 g pinjekerner
salt og friskkværnet peber
olivenolie til stegning
1. Kom alle ingredienserne i en skål og ælt det sammen med hænderne, til farsen er sammenhængende. Kom en smule vand i hvis den er for fast. Lad den gerne stå lidt, så krydderiernes aroma kan nå at udvikle sig.
2. Dyp hænderne i hvedemel og form små boller, eller brug en teske, dyppet i olie. Steg dem på panden i olie ca. 10 minutter. Det giver ca. 30 stk
Man kan også komme frisk mynte eller usprøjtet, reven citronskal i farsen, eller trykke en valnøddekerne ind i hver kødbolle før man steger den.