og vanilje-iscreme
Kryddertoast:
135 g hvedemel
1 tsk bagepulver
1 knsp. salt
1 ½ tsk stødt kanel
½ tsk natron
90 g brun farin
1 ½ æg
25 g smeltet smør
135 g sirup
¾ dl stærk kaffe
Reven appelsinskal
50 g korender
75 g hakkede valnødder
50 g rosiner
Perlemelis
Smør til formen
Vanille-iscreme:
3 pasteuriserede æggeblommer
70 g sukker
2 ½ dl kaffefløde (13%)
1 vaniljestang
Gløgg:
½ l rødvin
1 ½ dl sukker
1 kanelstang
4 nelliker
Frisk ingefær
2 stjerneanis
½ appelsin
100 g pomeransskal
100 g rosiner
2 dl portvin
½ dl snaps
Æbler:
2 pigeonæbler
10 g usaltet smør
2 tsk honning
Kryddertoast: Sigt hvedemel, bagepulver, salt, kanel og natron sammen.
Pisk farin og æg hvidt i en skål.
Tilsæt smeltet smør og sirup.
Tilsæt kaffe, reven appelsinskal ag melblandingen lidt ad gongen.
Rør til en ensartet masse.
Vend korender, valnødder og rosiner i.
Fyld dejen i en smurt lille leverpostejform drysset med sukker.
Bag kogen ved 175ºC i en lille time.
Prøv med pincet, om den er færdig.
Sæt kagen på en rist til afkøling.
Vanille-iscreme: Pisk æggeblommer og sukker luftigt.
Kog kaffefløde og vanilje op og hæld over æggemassen under omrøring. Hæld cremen tilbage i gryden og leger til en cremet konsistens.
Si cremen og stil på køl.
Kør den kolde creme på en ismaskine eller stil den på frost og rør ofte i den, så æggeblommerne ikke synker til bunds.
Skær vaniljestangen tyndt og tør stykkerne i ovnen ved 120ºC i ca. 25 minutter.
Gløgg: Lad rødvin, sukker, kanelstang, nelliker, ingefær, stjerneanis, appelsin skåret i mindre stykker, pomeransskal, rosiner, portvin og snaps simre i ca. 20 minutter.
Tag ⅓ gløgg fra til at dyppe toasten i, når smagen er god og kraftig. Kog resten ind til en tyk sirup.
Pigeon æbler: Fjern kernehusene fra blomsterenden, men lad stilkenden blive på.
Læg en lille klat smør i hulrummet, stil æblerne i en bradepande, hæld 1 tsk honning på hver og stil dem i forvarmet ovn ved 120ºC i ca. 25 min.
Anretning: Skær skiver af toastbrødet og gem resten (kan fryses).
Dyp hver toastskive i gløgg, drys let med perlemelis og læg dem i ovnen ved 180ºC i ca. 4 minutter.
Anret toastskiven midt på tallerkenen, stil æblet ovenpå med stilktoppen skåret af.
Kugl iscremen lidt aflang, så den falder lidt ned i æblet, og stil stilktoppen på igen.
Øs den reducerede gløgg omkring og pynt med tørret vaniljestang.