1 kg modne hyben
500 g belle de boskoop-æbler eller cox-orange
3 dl vand
2 stænger hel kanel
750 g sukker
Når man laver hybenmarmelade, er det som regel rensning af hyben, der er det mest afskrækkende arbejde.
De små frø klør og bliver med rette brugt af drillepinde som en art kløpulver.
Desuden tager det meget lang tid at skrabe de halve hyben fri for indhold.
Et gammelt familiefif er at fryse de halve hyben natten over, hvorefter man langt nemmere kan ryste/udhule frugten for dens kløende indmad.
Æblerne skrælles, befries for kernehus og skæres i mindre stykker. Vand og kanel koges sammen og både hyben og æble koges heri i ca. 40 min. til alt er meget mørt.
Derefter er det en smagssag, om man vil passere frugten gennem en sigte, således at alle skallerne kommer fra, eller om man synes, lidt "fyld" er i orden i marmeladen.
Når mosen har den konsistens, man ønsker, blandes den med sukker og koges til dette er smeltet og massen så homogen som ønsket.
Tag gryden af varmen.
Kom marmeladen på skoldede Atamonskyllede glas og bind til.
Opbevares kølidt.