500 g julesalat
1 mellemstort blomkål
1 fuldkornshvedebrød 750 g
¼ l. tør hvidvin
1 spsk citronsaft
250 g mellemlagret gouda
250 g mild gouda
3 tsk majsstivelse
salt og friskkværnet hvid peber
1-2 spsk genever eller gin
Del julesalaten i blade og skyl dem under koldt rindende vand.
Skyl blomkålen og del den i buketter.
Blancher dem et par minutter i letsaltet vand og lad dem dryppe tørre i en sigte.
Skær brødet i mundrette terninger.
Varm hvidvin og citronsaft i en fonduegryde.
Riv osten og tilsæt den lidt ad gangen.
Rør hele tiden i ottetaller mens osten smelter.
Rør majsstivelsen med 2 spsk koldt vand og kom den i fonduen.
Lad det koge op, krydr med peber og tilsæt genver eller gin.
Sæt ostefonduen på varmepladen/spritblusset.
Stik blomkålsbuketter og brød på fonduegaflen og dyp det i osten.
Hold i den ene ende af julesalatbladene og dyp dem i fonduen.
Tips: Peberfrugt i eddikelage (kan købes færdig på glas), sprød
nøddesalat, hvidvin eller øl smager godt til.