Dette brød er syrligt og har en dejlig brødsmag.
50 g gær
8 dl lunkent vand
2 l groft rugmel
1 dl hvedemel
1 spsk stødt fennikel eller anis
2 tsk salt
Først laver du en surdej, som skal stå 1-3 døgn, afhængigt af hvor surt du ønsker brødet skal være for at få den rigtige aroma.
Smuldr først halvdelen af gæren i en rustfri skål, hæld lunkent vand på og rør det ud.
Rør halvdelen af rugmelet i.
Dæk skålen med plastfilm.
Lad den stå lunt (25ºC) i 1-3 døgn.
Rør derefter resten af gæren og rugmelet i med hvedemel, salt og krydderier.
Ælt dejen godt, lad den hæve i skålen ca. 40 min.
Hæld dejen ud på et melet bord og ælt den.
Del dejen i 2 dele og form aflange brød og drys groft rugmel over.
Efterhæver ½ time.
Bag ved 200ºC i ca. 45 minutter.
Afkøl brødene under et bageklæde.
Brødet bliver mest saftigt, hvis man ikke skærer i det før efter 1-2 dage.
Næringsindhold i 100 g brød - 1 skive = 30 g
kj 1170, kcal 280, fibre 10,1 g, fedt 1,7 g, mættet fedt 0,2 g, flerumættet fedt 0,8 g, P/S 3,7, kolesterol 0 mg.