Enkel luksus til 8 personer som forret.
1 tsk hvide peberkorn
2 spsk groft salt
3 spsk sukker
2 friske laksefileter med skind - godt 1 kg
(bedst er det med en stykke fra midten, for her er det dejlig regelmæssigt tykt)
2 bundter dild
Find først en passende form til fisken - fx en gratinform eller en flad skål.
Knus peberkornene i morteren eller så groft som muligt i peberkværnen.
Bland med det grove salt og sukkeret.
Mærk begge laksefileter efter med fingerspidserne.
Træk ben ud med en pincet.
Drys salt, sukker og peberblanding på begge sider af fileten.
En af fileterne lægges så med skindet nedad i formen.
3 Skyl dilden kort, ryst den tør og hak den fint.
To tredjedele af dilden fordeles på laksefileten i formen, så på den anden, der ogsåallerede er krydret og ligger med skindet opad.
Drys resten af dilden over.
Læg alufolie hen over laksen i formen.
Læg et træbræt hen over for at give tyngde bedst med et par konservesdåser ovenpå. Sæt det i køleskabet, og lad det stå der i 2 dage.
Hver dag vendes laksen 1-2 gange i formen, så begge fileter prøver at ligge nederst og trække godt i marinaden.
Det var så det!
Det sværeste ved hele processen er faktisk at skære det ud og servere det.
Hvis man har en rigtig laksekniv, kan man være lykkelig - på grund af den lange, smalle og elastiske klinge, som man kan lave super tynde skiver med.
Men man kan naturligvis også klare sig med en anden, så lang og skarp kniv som muligt.
Tag fileterne op af marinaden og lad dem dryppe af.
Læg dem på et skærebræt med skindsiden nedad.
Den lange kniv skal næsten lægges vandret an til snittet og føres parallelt fladt med fisken.
Smager godt sammen med citronbåde, flødepeberrod, sennepssauce (rør grovkornet sennep med en knivspids sukker, vineddike eller citronsaft og olie og dild), brød og sprøde stegte kartofler.
kj pr. portion: 1100