3 personer
300 g smør
45 g vineddike
10 g finthakkede skalotter
5 g salt
2 g friskmalet peber
1 Gedde , der vejer omtrent 1 kg
Kryddersuppe
Persille
Kog en Kryddersuppe, men erstat en Del eller al Rødvinen med Eddike.
Fisken skrabes og tømmes, men vaskes ikke. Den kan tørres i et Linned og derefter koges i Kryddersuppen. Den holdes varm.
Det hvide Smør laves på følgende Måde:
I en lille Kasserolle med flad Bund, der helst bør være temmelig tyk, kommes Skalotterne, Eddiken, 50 g af Fiskesuppen, Saltet og Peberet. Lad dette koge langsomt ind, uden at tage Farve, til det ikke fylder mere end en Teske. Derefter sætter De Kasserollen i et Vandbad og kommer Smørret i lidt efter lidt i små Stykker under stadig Omrøring. I sidste øjeblik pisker De for al gøre saucen hvid og let. Denne Sauce bør være temmelig tyk, men ikke fuldt så tyk som Hollandaisesauce.
Fisken lægges forsigtigt på et varmt Fad, der pyntes med Persille, og den serveres med den kogende varme Smørsauce i en Sauceeskål.
Denne berømte ret fortjener sit ry.
Man kan selvfølgelig tillave andre Fiskesorter på samme Måde. Kog dem i den samme Kryddersuppe og server dem med den hvide Smørsauce. Desuden kan den hvide Smørsauce serveres til stegt Fisk.