Råger hører til forårsvildtet. Den sorte, langnæbbede ravnefugl, der er på størrelse med en krage, må skydes fra 1. maj. En rågekoloni, der slår sig ned på ejendommen og altid i det højeste træ, er ikke vanskelig at få færten af.
I begyndelsen af maj er rågeungerne på vingerne og straks efter kan de risikere jægerens skud. På landet var og er stegte råger en almindelig og billig spise, men trods det, særdeles velsmagende. Vildthandleren har råger i sæsonen, der begynder ca. midt i maj, men i de senere år er det blevet et sjældnere syn. Nogle mener at råger bør plukkes, jeg flår dem uden dårlig samvittighed. Hos vildthandleren købes rågerne flåede. Til 4 personer
4-6 unge råger
salt og peber
100 g røget bacon
30 g smør
3 dl piskefløde
1 dl suppe eller bouillon
2-3 spsk fintrevent rugbrød
Drys de istandgjorte råger med salt og peber.
Skær den røgede bacon i små terninger og rist dem gyldne i en stegegryde.
Kom smørret i og lad det blive gyldent.
Brun rågerne på alle sider i fedtstoffet.
Kom halvdelen af piskefløden i sammen med bouillonen.
Lad rågerne snurre ved jævn varme i 30 minutter.
Vend dem jævnligt, så de bliver ensartet stegt.
Tag dem op af gryden og hæld resten af fløden i sammen med det revne rugbrød - det jævner og giver farve.
Kog saucen igennem og smag den til.
Anret de stegte råger i et halvdybt fad og hæld flødesaucen over.
Kogte kartofler (nye udenlandske) smager godt til sammen med en salat.
Tips: Rågerne kan fyldes med persille som kyllinger. 1 dl piskefløde kan erstattes af cremefraiche (18%). Når du køber råger, er det uden indvolde, leveren kan være ret bitter.