1 kg svinekam (mellemkam) med svær,
25 g blødgjort smør,
salt, nykværnet peber.
Køb blot et stykke svinekam med et godt lag spæk. Spækket er med til at gøre den færdige steg saftig og velsmagende - da fedtet under stegningen ligesom »siler« ned i kødet. Skyen kan jo altid skummes for fedt. Desuden bliver sværen lettere sprød - dog må man alligevel ty til den efterhånden velkendte metode og lade svinekammen med sværen nedad dampe et kvarterstid i kogende vand. Brug hertil et ovnfast fad, der passer i størrelsen eller en pande. Det er ikke meningen, at stegen skal sejle i vand i en stor bradepande - vandet må kun lige nå op om sværen.
Tag svinekammen op, gnid den med blødgjort smør, og drys med rigelig salt og nykværnet groft peber. Stegen sættes i ovnen ved kraftig varme (250ºC) på ovnristen over bradepanden, hvori der hældes lidt kogende vand. Når sværen er pæn lysebrun, dæmpes blusset til 190ºC, og svinekammen steges ca. 1 ½ time.
Skyen hældes fra direkte i sauceegryden og skummes omhyggeligt. Bringes i kog og tilsættes 2 dl bouillon, må godt være kogende vand, tilsat kødkraft - det giver saucen en fyldigere smag, da »flæskestegsauce« ofte kan være lidt fad. Jævn med en smørbolle (25 g smør/margarine 30 g hvedemel), der tilsættes under livlig piskning. Småkoger 10-12 minutter og saucen smages til.
Tilbehør: Smørbrunede kartofler og rødkål.
Som et ekstra tilbehør så prøv følgende: Tilbered en portion æblemos af ½ kg æbler. Smag den til med friskrevet peberrod og et drys salt. Æblemosen skal endelig have en kraftig smag af peberroden. Det er et tilbehør, der klæder flæskestegen fortræffeligt.
--