Fiskefrikadeller med smag i
Fiskefrikadeller er noget af det sværeste at lave ordentligt. Børn og unge er opdraget til at spise den der hvide fiskefrikadelle, der er trykket på begge sider af maven og kogt i en olietønde.
Vil man i stedet lave sin egen, kan man udmærket starte med at købe en færdigrørt frikadellefars, og evt. røre den op med .et ekstra æg, nogle flere krydderier og et løg. Det kan være en fin måde at komme ind i fiskefrikadellens univers på.
De færdige fiskefrikadelle-farser er meget finthakkede, men hakker man et lille stykke ørred, kuller, hvilling, torsk eller andet op i, får farsen lidt mere struktur. Eller man kan bruge forskellige rå, groft revne grønsager. Det bliver farsen kun bedre af.
Hjemmelavede fiskefrikadeller Sørens
500 g hakket fisk (torsk, kuller, sej)
2 spsk kartoffelmel
100 g alm. hvedemel
2 æggeblommer
2 hele æg
ca. ¼ l sødmælk
1 stort, revet løg
salt og peber
Det hele røres sammen på en gang.
Lad farsen hvile på køl, inden frikadellerne steges i smør eller olie et par min. på hver side ved stærk varme.
Derefter kommes de op i et ildfast fad, som sættes i ovnen ved 200°C i ca. 10 min. -lidt afhængig af frikadellernes størrelse.
Du kan også stege dem færdig på panden, det er bare lidt sværere at styre.
........
Blandet fars frikadeller
500 g hakket fisk
250 g hakket svinekød
1 bdt forårsløg
3 æg
et par skiver bacon
ca. ¼ l mælk
100 g hvedemel
salt og peber
Svinefarsen røres op med salt og peber.
De øvrige ingredienser, undtagen bacon, kommes ved, og farsen røres godt igennem. Baconen skæres i små bidder og bruner på panden.
Tag baconen op, tilsæt lidt olie, og steg frikadellerne som ovenfor.
et par min. på hver side ved stærk varme.
Drys baconterningerne over tilsidst.
...........
Lakse- og ørredfrikadeller
500 g laks eller ørred
1 stort løg
purløg
2 hele æg
1 æggeblomme
3 store, kogte kartofler
1 tsk sennep
ca. 1 dl rasp
ca. ¼ l mælk
salt og peber
De kolde, kogte kartofler rives på råkostjernet.
Bland fiskefars, revet løg, purløg, æg, sennep, salt og peber i farsen og rør godt igennem.
Tilsæt mælk og rasp, lidt ad gangen, mens du sørger for at tilpasse konsistensen.
Den må ikke blive for fast.
Lad farsen hvile lidt på køl, inden frikadellerne steges som ovenfor.
...........
Sauce til fiskefrikadeller
Man kan lave en god pandesauce ved at koge panden af med grønsagsjuice og lidt rå, snittede grønsager. Det kan fx. være gulerod, bladselleri, tomatbåde eller porrer. Man kan også bruge tomatjuice, fx. sammen med snittet kinakål. Smag saucen til med lidt citron- eller appelsinsaft. Saucerne kan serveres til alle fiskefrikadellerne og gerne sammen med ris, jasminris eller pasta.
.......
Fiskefrikadeller med sennep
250 g færdigrørt fiskefars
dild
100 g røget forel
1 tsk sennep
1 æg
et par spsk cremefraiche
Den røgede forel skæres i små stykker, som blandes op i fiskefarsen sammen med de øvrige ingredienser.
Steg fiskefrikadellerne som ovenfor.