Når man bager uden æg, har især kager tendens til at smuldre. Det kan du modvirke ved at bruge moset frugt, mere fedtstof eller ved at bruge æg-erstatning.
Her er flere løsninger:
Hørfrøslim:
hørfrø og vand koger i 5-10 min.
Massen presses igennem en si og den slimede masse afkøles.
3-4 spsk svarer til 1 æg. Kan anvendes til fars, kager og panering.
......
Sagomasse:
vand og 100 g sagogryn bringes i kog og koger 15 min, hvorefter masses afkøles.
3-4 spsk svarer til 1 æg. Kan anvendes i fars, brød, småkager og kokosmakroner.
......
Grødrismasse:
2 spsk grødris
½ liter vand
Kog 2 spsk grødris og ½ liter vand i 1 time ved svag varme.
Blend massen.
40 gram svarer til 1 æg.
......
Vegansk æg erstatning:
½ tsk kartoffelstivelse
½ tsk majsstivelse
½ tsk tapiokamel
5 tsk hvedemel
1 tsk olie
Bland det hele før brug.
Dette svarer ca. til et æg.
......
Tips: kan du ikke finde tapiokamel nogen steder så brug bare lidt mere normal hvedemel i stedet. Ligesom man også kan bruge mere majsstivelse i stedet for kartoffelstivelse og mere vand i stedet for olie. Men prøv jer lidt frem.
Tips: Bananer ofte kan bruges som æg-erstatning i desserter osv.
Tips: Æg-erstatningen kan holde sig ca. 1 uge i køleskab eller fryses ned i isterningbakker.
Det er også muligt at købe Æg-erstatning. Her er der typisk tale om et pulverprodukt som blandes med vand.