Friske jordbær har den ultimative smag af sommer. De smager
sødt og saftigt og er en klar favorit i sommerens desserter. Jordbærret startede
med at være vilde bær som man samlede rundt omkring i Europa. Siden det 18. århundrede
har det mest almindeligt dyrkede jordbær været have-jordbærret. Have-jordbærret
er en krydsning mellem et Nordamerikansk jordbær med en rigtig god smag og et
jordbær fra Chile som har store bær. Jordbær er en flerfoldssamfrugt, bestående
af en opsvulmet, saftig rød blomsterbund med talrige små stenfrugter på
overfladen.
Tips til tilberedning
• Jordbær har kort holdbarhed og skal helst spises samme
dag, de er købt
• Opbevar jordbær ved 5 grader, men tag dem ud af køleskabet
nogle timer inden servering, så smager de bedst. Skylles umiddelbart inden
servering
• Skyl altid jordbær med stilk, ellers trænger der vand ind
i bærrene. Fyld en balje med koldt vand, læg jordbærrene i en sigte og sænk den
ned i vandet 2-3 gange
• Lad jordbærrene tørre i ét lag på et viskestykke. Først nu
nippes stilkene af
• Skiv en bakke jordbær (500 g). Dryp to spsk citron over og
vend i to spsk flormelis. Drys med finthakket citronmelisse og server
• Brug jordbær i sommersalaten og gerne sammen med feta, det
er en skøn kombination
Vidste du at...
Jordbær har sandsynligvis fået deres navn, fordi bærrene
sidder tættere på jordoverfladen end frugterne på andre planter.
Opbevaring
I køleskab. Holdbarhed 2-3 dage. Jordbær kan med fordel
fryses ned. De skal bare skylles og nippes først efter frysning egner de sig
dog bedst til grød eller marmelade.
Jordbærsorter
HONEOYE
Honeoye er en tidlig frilandssort som fås fra begyndelsen af juni til sidste
halvdel af juni. Et stort, dybrødt bær, som er blødt til middelfast. Smagen er
frisk og fyldig med en syrlig-sød aroma.
ELSANTA
Elsanta høstes på friland i sidste uge af juni og de første uger af juli.
Allerede fra midten af april til begyndelsen af maj får du bærret fra væksthus,
og igen i oktober og november. Et stort fast bær, som er lys i frugtkødet og
har en god holdbarhed. Smagen er mild og sødlig.
SONATA
Sonata er en ny sort, som høstes på friland i midten af juni og de første uger
af juli. Et middelfast, mellemstort hjerteformet bær med kraftig, sød og fyldig
smag. Det gennemfarvede bær har en god holdbarhed.
FLORENCE
Florence er et sent bær på friland. Det høstes i hele juli. Et meget anvendt
bær, som er fast og gennemfarvet. Størrelsen er medium til stor. Smagen er sød,
frisk og fyldig.
I sæson
Juni til Juli