Logo

Makrel

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Makrel

 

Navn: Makrel

Engelsk: Mackerel

Latin: Scomber scombrus

 

Sæson

Hele året.
Højsæson: August - september

 

Makrel

 

Kendetegn:

Makrel er blågrøn over ryggen med mørke aftegninger ned til sidelinjen. Bugen er hvid og kødet er mørkt og har et højt indhold af fedtsyrer.
Den er torpedoformet og mangler svømmeblæren, hvilket gør at den hurtigt kan stige og dykke uden problemer med trykforskelle.

 

Levested:

Makrellen er udbredt fra Middelhavet til det nordlige Norge og Island. I Nordsøen og Skagerrak overvintrer en del makreller på 400-600 meters dybde, hvor de næsten ikke indtager føde. Først om foråret begynder de atter at æde.

 

Føde:

Om foråret består makrellens føde af planktondyr som vingesnegle, vandlopper og fiskeæg. Efter gydning (marts/april – juli) består dens føde af krebsdyr, småsild og brisling.

 

Størrelse:

Mindstemål for makrel fanget i Nordsøen er 30 cm. For Skagerrak og Kattegat er det 20 cm. De bliver normalt 30 – 40 cm og vejer sjældent over 1 kg.

 

Kønsmodning:

Når makrellen er ca. 3 år, bliver den kønsmoden. Gydningen foregår ved havoverfladen, hvor den gyder op mod en halv million æg. De flyder rundt i overfladen sammen med sæden, indtil de klækkes efter en uges tid. Efter gydningen spredes makrellerne i småstimer.

Fiskeart: Pelagisk stimefisk (Fisken lever i åbent vand og ikke på bunden eller ved kysterne.)

Ernæring: Fed fisk (8-35 g fedt pr. 100 g fisk)

 

Holdbarhed
Max 48 timer, alt efter fiskens friskhed ved indkøb.
Fisk og skaldyr er letfordærvelige madvarer og bør helst opbevares under 2 °C. Da de fleste køleskabe i husholdningen køler ved højere temperatur - oftest 4-5 °C - bør fisken tilberedes samme dag.
Tilberedt fisk kan forlænge holdbarheden med 2-5 dage.

 

Anvendelse
Fedmen i makrellen gør at den godt kan tåle en lidt hårdere behandling, såsom grillning, pande- og ovnstegning.

Hel grillet makrel:

Tag den hele rensede makrel og fyld friske hakkede krydderurter blandet med revet citron/limeskal i bugen.

Læg fisken i en dobbeltrist og grill i 4-7 minutter på hver side.
Andre produkter af makrel: Røget makrel, makrel i konserves (tomat, karry m.m.)

 

Frysning
2-3 mdr ved -18 °C.
Fisk og skaldyr skal være friske når de fryses ned.
Fiskekød forringes hurtigt i fryseren og bør ikke lagres længere end de anbefalede tider. Magre fisk bliver tørre og fede fisk bliver harske.

 

Næringsindhold pr. 100g

Energifordeling

Energi

1235 kJ

I varen

A.D.T

Protein

18,1 g

25 %

mindst 10 %

Kulhydrat

0 g

0 %

ca. 60 %

Fedt

24,4 g

75 %

højst 30 %

Kostfibre

g

 

ca 30 g

Vand

56,6 g

 

 

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 601 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her