250 g sukker
750 g honning
100 g svinefedt
1200 g hvedemel
250 g mandler
1 tsk stødt ingefær
1 tsk nelliker
1 tsk kardemomme
3 tsk kanel
2 æg
3 tsk vand
20 g hjortetaksalt
Glasur:
500 g flormelis
4 æggehvider
4 spsk citronsaft
Desuden:
Mandler
Bolcher
Kulørte pastiller
Vingummi
Chokoladekringler
Smelt sukker, honning og fedt i en gryde og lad det afkøle.
Smut og hak mandlerne.
Bland dem med hvedemel og krydderier i en stor skål.
Hæld sukkermassen i sammen med æggene og hjortetaksalt, der er udrørt i vand.
Ælt det godt sammen og lad dejen hvile 30 minutter.
Rul dejen ud i ½ cm. tykkelse og skær delene ud til huset efter
papirskabelon.
Skær en dør og et vindue ud af den ene gavl.
Af dejrester skæres havegitter, skorsten og gavlsten, dør og skodder.
Hvis der er dej tilovers skærer man den ud til figurer.
Hans og Grethe en kat eller heksen.
Man kan også skære en stor rund plade ud som huses kan stå på, men det er næsten bedre med en tyk plade af pap.
Læg delene på smurte plader og bag dem i en varm ovn ved 180ºC i ca. 10 minutter.
Lad stykkerne afkøle helt, før de sættes sammen.
Rør en glasur af flormelis, æggehvide og citronsaft.
Den skal være ret tyk og sej.
Fyld den i et kræmmerhus af smørrebrødspapir, klip et meget lille hul i
spidsen.
Klæb nu huset sammen ved hjælp af glasuren.
Klæb huset fast på den runde plade af dej eller pap.
Sæt gavlstenene, skorstenen og skodder på.
Sæt stakit sammen med glasur.
Resten af glasuren smøres og sprøjtes ud over huset og pladen som sne.
Sæt bolcher og anden pynt fast med glasur.
Tips: Til taget skal du bruge to flader på 25x25 cm.
Til gavle skal bruges 2 flader på 19x24 cm hvor der måles 5 cm. op før der skæres skråt op til kip.
Siderne laves af 2 stykker på 5x19 cm.
Lav en skitse i pap først, og andre mål og faconer en denne kan selvfølgelig også bruges