Soupe au pistou (6-8)
500 g grønne bønner, skåret i 5 cm lange stykker
500 g pintobønner eller hestebønner, bælgede
500 g friske, hvide haricotbønner, bælgede eller:
250 g tørre haricot eller cannellini bønner, som har stået i blød natten over
2 kartofler, skrællede og skåret i store stykker
2 tomater, befriet for skind
500 g courgetter med skræl, skåret i terninger
den hvide del af 2 porrer, hakket
bladene af 2 selleristilke, hakket
salt og peber
100 g store, kogte macarani
Pistousauce:
3-4 fed hvidløg, pillet
2 store bundter frisk basilikum
100 g revet gruyere eller parmesan
1 tomat, grillet, befriet for skind og kerner
2-3 spsk olivenolie
Bring 2 l koldt vand i kog, tilsæt grønsagerne undtagen de grønne bønner og courgetterne. Læg låg på, og lad det småkoge sagte i 2 timer. Tilsæt de resterende grønsager og makaroni, lidt mere salt og peber om nødvendigt, og lad det koge i yderligere 15 minutter. Man kan også forkoge de tørrede bønner, koge de friske grønsager møre og hælde de forkogte bønner i suppen samtidig med makaronien.
Imens laves pistousaucen: stød hvidløg og basilikum sammen til en pasta, bland osten og den grillede tomat i. Tilsæt olivenolie lidt ad gangen, mens der røres godt, og endelig en skefuld af væden fra suppen. Server suppen med pistousaucen i sin morter.
Det er en fejltagelse at forsøge at lave pistou med mindre basilikum. Man kan lave en anden, men stadig meget lækker suppe med frisk merian eller oregano.