1 ltr. sødmælk
1 dl kærnemælk (frisk tappedato)
2 dråber osteløbe i 2 cl. koldt vand
Mælken opvarmes i en gryde til 75-85ºC, og afkøles igen med det samme, til stuetemperatur (20-22ºC) i vandbad.
Kærnemælken tilsættes under omrøring.
Så hældes osteløben i og det er vigtigt, at de 2 dråber er fortyndet i 2 cl. koldt vand, da osteløben bliver virkningsløs ved varmepåvirkning.
Osteløben fordeles i mælken under omrøring.
Blandingen hviler i 24 timer ved stuetemperatur, og må ikke komme i
bevægelse, da den så vil klumpe og få grynet konsistens.
Efter 1 døgn skæres den koagulerede mælk i tern (2x2 cm) med en skarp kniv.
Opøses i dørslag, som er foret med et osteklæde eller andet fintvævet
stof.
Massen afdrænes i 5-7 timer - 6-7 dl valle fjernes.
Ostemassen kan nu hældes ud af osteklædet, og er klar til videre
forarbejdning.
Tips: Frisk ost kan holde sig uden tilsætninger 3-4 døgn i køleskab.