1 ¼ liter vand
1 spsk strøget salt
300 g majsgryn
Bring vandet i kog i en høj gryde.
Tilsæt saltet og rør så majsgrynene i med en stor grydeske.
Det skal foregå langsomt og lidt efter lidt, så kogningen ikke afbrydes, for
så bliver der nemt klumper.
Lad majsen koge mør i 45 min. til 1 time for ganske svag varme og i
begyndelsen under stadig omrøring, efter hånden bare med hyppige
mellemrum.
Vend den møre majsret ud på et fad eller et træbræt og server den som
tilbehør til grydestege eller ragouter.
Tips: Brug helst groftmalet majsgryn. De både smager bedre og giver en
bedre konsistens. Mange italienske husmødre kommer 1spsk olivenolie i
kogevandet eller bruger halvt vand halvt mælk. Polenta egner sig fortrinligt som tilbehør til alle vildtretter.
Variationer: Lad polentaen afkøle og skær den i skiver. Nu kan skiverne
steges, grilles eller gratineres i ovnen og serveres som tilbehør til
kødretter. I Italien serverer man tit friskkogt polenta sammen med løgringe stegt i rigeligt smør. Man kan også riste tynde baconskiver sprøde i olie eller sautere friske salvieblade et øjeblik i stegefedt og hælde det over polentaen, lige inden den serveres. Eller man kan lægge gorgonzola rørt sammen med smør mellem to lag polenta. Hvis du en dag har lavet "ragu bolognese", skulle du prøve til en forandring at servere den sammen med friskkogt polenta og reven parmesanost.
Alle disse enkle retter finder du på de italienske spisekort før hovedretterne. Polenta kan også serveres som et let aftensmåltid sammen med en skål blandet salat.