Æbleis:
6-8 skrællede æbler i tynde både
½ dl vand
1 spsk sukker
2 æggeblommer
85 g sukker
korn fra 1 stang vanilje
2 spsk citronsaft
1 ½ dl piskefløde
Mandelbund:
100 g sukker
100 g smuttede finthakkede mandler
2 æggehvider
Smørristede mandler:
25 g smør
25 g smuttede halverede mandler
mandelbund
Æbleis: kom æbler, vand og sukker i en gryde.
Kog æblerne under svag varme og under låg i ca. 15 min., til de er møre. Blend æblerne eller purèr dem gennem en sigte.
Lad æblemosen køle af.
Pisk æggeblommer, sukker og vaniljekron i en luftig "æggesnaps" vend den kolde æblemos i æggeblandingen og tilsæt citronsaft.
Pisk fløden stiv og vend den forsigtigt i.
Hæld ismassen i en form og dæk den med alufolie.
Frys isen i 3-4 timer. rør i den 3-4 gange under indfrysningen.
Isen skal være blød, når den serveres.
Mandelbund: Bland sukker og mandler.
Pisk æggehviderne stive og vend dem i.
Hæld blandingen i en smurt meldrysset springform.
Bag mandelbunden i midten af ovnen i ca. 35 min. ved 175ºC.
Lad den køle af.
Smørristede mandler: Smelt smørret i en pande. tilsæt mandlerne og rist dem til de er gyldne.
Spred dem godt ud på et stykke bagepapir og lad dem køle af.
Servering: Er isen hård, stilles den i køleskabet ca. 1 time før servering.
Kom isen på mandelbunden.
Drys mandler ovenpå isen, når den skal serveres.