1 udbenet lammekølle 1000- 1200 g
Kogelage:
1 ½ litervand
1 fed hvidløg
2 løg
2 tsk salt
5-6 peberkorn
1 spsk rødvinseddike
1 kvist frisk estragon eller 1 tsk tørret
Myntesauce:
1 håndfuld friske mynteblade eller 1- 1 ½ spsk tørret
reven skal og saft af 1 citron
½ tsk dijonsennep
½ dl olie
½ - 1 tsk sukker
salt og peber
Sauce:
50 g smuttede mandler
25 g sorte oliven uden sten
1 fed hvidløg
¾ dl hvidvin
1 spsk olie
salt og peber
Lammekøllen kommes i en ikke for stor gryde, og vand hæves ved, så det dækker. De øvrige ingredienser tilsættes, og køllen småkoger under låg ca. 1 time.
Gryden tages fra varmen og køllen trækker i den varme lage i et par timer.
Kødet tages op, pakkes i alufolie og lægges i køleskab til næste dag.
Køllen skæres i tynde skiver, der lægges taglagt på 2 fade. Det ene fad serveres med myntesauce, det andet fad med mandel-olivensauce.
Køllen kan serveres med blot den ene sauce, i så fald laves dobbelt portion.
Myntesauce:
Myntebladene hakkes fint. Citronen vaskes, og den gule skal rives fint. Citronen presses.
Alle ingredienserne røres sammen og smages til med sukker, salt og peber.
Mandel-olivensauce:
Alle ingredienserne hakkes fint i blender eller foodprocessor, og saucen smages til med salt og peber.
Tips:Retten passer til en sommermiddag, frokost og kold buffet.