Syrlige æbler og delikate løg stegte sammen med kødet, og
dertil en god sauce - den perfekte søndagsmiddag.
• Server med gulerødder og rødkål for at gøre retten
komplet.
• Æblerne bidrager med fibre og C-vitaminer.
Forberedelse 30 min. Tilberedning 1½-2 timer 4 Portioner
# Råvarer til Nakkefilet helstegt
1 kg nakkefilet
4-5 fed hvidløg
salt og peber
paprika
kommen (valgfrit)
3 spsk olie
250 g små løg
1 kvist rosmarin
2½ dl æblejuice
750 g kartofler
500 g madæbler, fx Belle de Boskop
salatblade til garnering
* Fremgangsmåde:
1 Pil hvidløgsfeddene og skær dem i splinter på langs.
Spæk kødet med hvidløg (se Tips & råd).
Krydr med salt, peber, paprika og evt. kommen.
Opvarm 2 spsk olie på en pande og brun kødet godt.
Læg det i et ovnfast fad.
2 Sæt ovnen på 175 °C.
Pil løgene og skær dem i både.
Brun løgene på panden.
Læg dem ned til kødet.
Læg rosmarinkvisten i, hæld æblejuicen over og stil fadet i
ovnen og steg i ca. 1½-2 time.
3 Skrub kartoflerne grundigt og halver dem.
Smør en brade- pande med resten af olien.
Læg kartoflerne i bradepanden og stil den nederst i ovnen og
steg sammen med kødet de sidste 45 min.
4 Skyl og udkern æblerne. Skær dem i både.
Læg æblerne rundt om stegen, når der mangler 30 min. af
stegetiden.
5 Dæk stegen med alufolie og lad stegen stå i den slukkede
ovn i 15 min.
Skær stegen ud.
Server stegen med æbler, løg og kartofler til.
Tips & råd
Stik små huller i stegen med en skarp, spids kniv. Stik
hvidløgssplinterne ind i hullerne.
Brun derefter stegen kraftigt på alle sider.
Stegning i ovn: Tag kødet ud af køleskabet, mindst 30 min,
inden det skal tilberedes i ovnen. Kødet får da en finere og mere ensartet
skorpe.
Stegetemperatur i ovn: Brun i varm ovn på 225-250 °C.
Sænk derefter varmen til 175-200 °C og fortsæt
tilberedningen.
Stegetider: Flæskesteg 1 kg: ca. 1½ time. Mørbrad 500 g: ca.
25 min.
PR. PORTION: Energi: Kcal 603 = kJ 2532
Kulhydrat 61 g Protein 56 g Fedt 15 g (22%) Fibre 5 g