Logo

Jordbær

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Jordbær

 

Friske jordbær har den ultimative smag af sommer. De smager sødt og saftigt og er en klar favorit i sommerens desserter. Jordbærret startede med at være vilde bær som man samlede rundt omkring i Europa. Siden det 18. århundrede har det mest almindeligt dyrkede jordbær været have-jordbærret. Have-jordbærret er en krydsning mellem et Nordamerikansk jordbær med en rigtig god smag og et jordbær fra Chile som har store bær. Jordbær er en flerfoldssamfrugt, bestående af en opsvulmet, saftig rød blomsterbund med talrige små stenfrugter på overfladen.

 

Tips til tilberedning

• Jordbær har kort holdbarhed og skal helst spises samme dag, de er købt

• Opbevar jordbær ved 5 grader, men tag dem ud af køleskabet nogle timer inden servering, så smager de bedst. Skylles umiddelbart inden servering

• Skyl altid jordbær med stilk, ellers trænger der vand ind i bærrene. Fyld en balje med koldt vand, læg jordbærrene i en sigte og sænk den ned i vandet 2-3 gange

• Lad jordbærrene tørre i ét lag på et viskestykke. Først nu nippes stilkene af

• Skiv en bakke jordbær (500 g). Dryp to spsk citron over og vend i to spsk flormelis. Drys med finthakket citronmelisse og server

• Brug jordbær i sommersalaten og gerne sammen med feta, det er en skøn kombination

 

Vidste du at...

Jordbær har sandsynligvis fået deres navn, fordi bærrene sidder tættere på jordoverfladen end frugterne på andre planter.

 

Opbevaring

I køleskab. Holdbarhed 2-3 dage. Jordbær kan med fordel fryses ned. De skal bare skylles og nippes først efter frysning egner de sig dog bedst til grød eller marmelade. 

 

Jordbærsorter

 

HONEOYE
Honeoye er en tidlig frilandssort som fås fra begyndelsen af juni til sidste halvdel af juni. Et stort, dybrødt bær, som er blødt til middelfast. Smagen er frisk og fyldig med en syrlig-sød aroma.

ELSANTA
Elsanta høstes på friland i sidste uge af juni og de første uger af juli. Allerede fra midten af april til begyndelsen af maj får du bærret fra væksthus, og igen i oktober og november. Et stort fast bær, som er lys i frugtkødet og har en god holdbarhed. Smagen er mild og sødlig.

SONATA
Sonata er en ny sort, som høstes på friland i midten af juni og de første uger af juli. Et middelfast, mellemstort hjerteformet bær med kraftig, sød og fyldig smag. Det gennemfarvede bær har en god holdbarhed.

FLORENCE
Florence er et sent bær på friland. Det høstes i hele juli. Et meget anvendt bær, som er fast og gennemfarvet. Størrelsen er medium til stor. Smagen er sød, frisk og fyldig.

 

I sæson

Juni til Juli

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 1.399 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvem vil du helst have som ny statsminister?
Effektiv reklame - klik her