En af de helt store madtrends, der er oppe i tiden lige nu,
er, at du skal lave din mad fra bunden - gerne så enkel og naturlig som mulig.
Det er sjovt selv at lave smør, og konsistensen bliver fantastisk let
og lækker. Og så er det en lille opgave, som er god at inddrage børn eller
børnebørn i.
Arbejdstid: 20 min. Trækketid: 24-48 timer Ikke fryseegnet. (ca. 550 g
smør)
#
1 l piskefløde
1 dl kærnemælk
1-2 tsk flagesalt, fx Læsø sydesalt
*
Variationer:
a. Fintrevet skal af 1 usprøjtet citron - lækkert til brød, skaldyr og
fisk.
b. Finthakkede krydderurter, fx ramsløg, basilikum, kørvel, dild eller
estragon - godt til fisk, fjerkræ og kød.
c. Fintrevet skal af 1 usprøjtet appelsin og korn af 1 stang vanilje -
lækkert til scones og toast.
d. Knust rålakrids - lækkert på rugbrød
1. Bland kærnemælk og piskefløde i en skål og lad det stå tildækket
ved stuetemperatur i 24-48 timer til det er blevet tykt.
Nu er det blevet til syrnet fløde (cremefraiche)
2. Pisk massen med en håndmikser eller fordel den i nogle plastbægre
med låg og lad deltagerne ryste dem.
Først bliver det tykt og cremet og så begynder vallen at skille fra.
Massen skal være helt skilt i væske og en smørklump.
3. Hæld det på et dørslag og lad væsken dryppe af.
Den afdryppede væske er kærnemælk, der kan drikkes eller bruges til
koldskål eller bagning.
Det der er tilbage i dørslaget er smør.
Hæld smørret i en skål og tilsæt salt og/eller anden smag.
Fordel evt. smørret i flere skåle og giv dem forskellige smage.
Nyd straks eller pak smørret godt ind og opbevar i køleskab.
Tips:
a. Du kan også springe syrningen over og starte med færdigkøbt
cremefraiche.
b. Du kan pifte færdigkøbt smør op: Hæld 2 dl kærnemælk i et kaffefilter
og lad det dryppe af 1 times tid.
Skrab den tykke kærnemasse ud af filtret og rør/pisk det sammen med
250 g smør.
Tilsæt evt. smag.
c. Eller endnu nemmere: pisk 1 dl græsk yoghurt sammen med 250 g smør.
Tilsæt evt. smag.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin