Logo

Krydderurter

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Krydderurter

 

Der masser af friske krydderurter at få. De er nemme at dyrke selv, på en lille plet i haven, i altankassen etter i vindueskarmen. Klip rigeligt af urterne til salatskålen og til smørrebrødet. Det liver op - og så er det sundt!

 

Krydderurter

1. Hjulkrone

2. Salvie

3. Dild

4. Purløg

5. Merian

6. Persille

7. Timian

8. Rosmarin

9. Mynte

10. Estragon

 

 

 

 

 

 

 

Basilikum

Basilikum er en vidunderlig urt at have stående, for jo mere man klipper af den, desto kraftigere vokser den. Der findes både en grøn og en vinrød art. De smager ens, men den røde er måske mere dekorativ. Basilikum bruges til alt med tomat, til grønsager, salater, spaghettiretter og i fars.

 

Dild

Dild er en af de nemmeste krydderurter at dyrke. De friske kviste bruges især til fisk og skaldyr, til lammekød, kartofler samt til sauce og kryddersmør. Skærmene bruges til syltning, men man kan også klippe de friske blomster af og koge dem med kartofler eller drysse på fisk.

 

Estragon

Hvis du selv vil dyrke estragon, så skal du vælge den franske art. Der findes også en ukrainsk, men den smager ikke af noget. Estragon har en meget fin smag, der går godt til alle slags grønsager, til svinekød og kyllinger samt til fisk. Estragon giver også den fineste smag til sauce og kendes især fra Bearnaisesauce.

 

Hjulkrone

Hjulkronen dyrkes mest for sine blomster. Ganske vist påstås det, at de nye blade smager som agurk, men duft og smag er ganske svag. De blå blomster, derimod, liver op i salatskålen; man kan fryse dem ind i isterninger (med danskvand ellers bliver terningerne tågede) og man kan drysse dem over frugttærter.

 

Merian

En af de mange krydderurter vi har fået fra middelhavslandene. Vild merian kendes under navnet Oregano, et krydderi der er velkendt fra det italienske og græske køkken. Begge dele kan bruges til postejer, fars, tomat- og æggeretter, til krydderbrød og meget andet.

 

Mynte

Der findes mange forskellige arter af mynte, og de har alle den karakteristiske smag i stærkere eller svagere grad. Den bruges bl.a. til gelé (til lam) sammen med grønsager (prøv med ærter) samt til desserter, bagværk, te og kolde sommerdrikke.

 

Persille

Persillen er vel nok vores mest almindelige krydderurt. Den findes både som kruspersille - det er den, vi altid hakker - og som bredbladet persille. Den sidste har en lidt kraftigere smag og egner sig godt til supper og sauce samt til pynt.

 

Purløg

Også en meget anvendt krydderurt her i landet. Den giver en ganske fin løgsmag. Den skal ikke hakkes men i stedet klippes fint. Fås hos grønthandleren i potter til at klippe af.

 

Rosmarin

Rosmarin er en meget kraftigt smagende krydderurt. Gå forsigtigt til værks, når du bruger den. Bladene ligner nærmest små fyrrenåle. Frisk rosmarin er herligt til lamme- og svinekød samt til fjerkræ og vildt. Brug den også i olie-eddike marinader.

 

Salvie

Salvie er også en urt med en gennemtrængende smag, så man skal dosere med forsigtighed. Brug den til fede retter, som fx flæskesteg, til fede fisk, kalkun og kalvekød.

 

Timian

Denne krydderurt kendes især fra gule ærter og fra krydderbuketter og suppevisk. Men den er også velegnet til grønsager, i marinader og supper - samt til lever.

 

Der findes mange andre krydderurter end de her nævnte. Nogle bruges mest som pynt, fx karse og brøndkarse. Andre er nye på vore breddegrader, fx citronmelisse, hvis fine blade har en pragtfuld duft af citron. Brug den til fisk, kalvekød og kylling.

 

Nogle af de mere gammeldags urter er nasturtium (tallerkensmækkeren) og calendula (morgenfrue). Fra begge planter kan man bruge blomsterne både til pynt og til at give smag. Bladene fra tallerkensmækkeren har en dejlig peberagtig smag. Prøv dem i en salat eller som pynt på kager og desserter.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 3.077 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Tilmeld nyhedsmail her

Nyeste kommentarer

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her