Let og lækkert brød, tilmed billigt og det ser meget professionelt ud. Det kan anbefales.
250 g bagekartofler
2.5 dl kartoffelvand
25 g gær + 2 spsk vand
0.5 dl olie
1 bdt purløg
0.5 spsk sukker
2 tsk salt
450 til 500 g hvedemel
æg til pensling
smør til formen
Skræl kartoflerne og kog dem godt møre i vandet.
Hæld vandet fra kartoflerne, men gem 2,5 dl, køl dem af og mos dem med en gaffel. Rør gæren ud i 2 spsk vand og kom det i en skål sammen med kartoffelvandet og olien.
Klip purløgen fint og tilsæt det sammen med mosede kartofler, sukker, salt og det meste af hvedemelet.
Tilsæt mere hvedemel, til dejen lige slipper skålen og ælt den smidig på et meldrysset bord.
Lad dejen hæve tildækket i skålen et lunt sted ca. 1 time.
Pensl en stor randform med smør.
Del dejen i 18-20 stykker og tril dem til boller.
Læg dem i formen ved siden af hinanden, først en krans nederst og så en krans let forskudt ovenpå.
Efterhæv brødet lunt og tildækket ca. 1⁄2 time.
Pensl med æg.
Sæt brødet nederst i en 200°C forvarmet ovn og bag det 20 min.
Vend det forsigtigt ud af formen og bag det yderligere 5-10 min., til det er helt gennembagt og skorpen er gyldenbrun.
Afkøles på en rist.
Energi pr. hele brød: 9707 KJ (2320 kcal)