(4 brød)
Den perfekte afslutning på en god middag kan for eksempel være at servere lunt valnøddebrød og ost. Man kan bruge hasselnødder i stedet for valnødder.
1 liter vand
½ dl olie, helst valnøddeolie
50 g gær
1 spsk groft salt
950-1000 g hvedemel
450 g rugsigtemel
100 g hakkede valnødder eller mere
Varm vand og olie op, til det er lunkent. Gæren smuldres i et dejfad og røres ud i væsken. Tilsæt salt og hvedemel. Gem lidt hvedemel til udrulning. Rør dejen godt sammen, og lad den hæve under et klæde i ca. 45 min.
Ælt dejen på et meldrysset bord, til den er smidig og let at arbejde med. Tilsæt om nødvendigt mere hvedemel. Ælt de hakkede valnødder ind i dejen, skær den i fire stykker, og form dem til runde brød. Læg brødene på en eller to smurte bageplader. Rids brødene tre-, fire steder med en skarp kniv. Drys lidt hvedemel over, og lad dem efterhæve under et klæde i 30 min. Tænd ovnen på 200°.
Bag brødene på nederste rille i 30-40 min. Stænk dem med vand under bagningen, så får brødene en sprød skorpe og en fin, gylden farve.