Materialer
120 liter tønde
60 liter tønde med overtryksventil
Riste
Salt
Salttermometer ( man måler saltgraden og ikke procent)
Termometeret kan købes hos Gävlefisk
2 omrørere
10 liter spand
(60 liter tønden kan købes hos AB Gösta Handel Fiskesalteri i
Örnskoldsvik)
Råvarer
Legende (parringstid hvor de er magre) Østersøsild fanget i perioden
20/5-15/6 mellem Härnon og Skags Odde.
Sild fanget på andre tidspunkter af forår/sommer og andre steder, går
også an, men det taler man helst ikke om.
Men magre skal de være.
Forsaltning:
Fyld 20 liter + 2,5 liter 24 grader saltlage i 120 liters tønden
Ilæg 40 kg + 5 kg magre sild. (Se nedenfor i tilfælde af flere kilo)
Første dag omrøres hver 3 time og første nat hver 5 time.
Anden dag røres hver 5 time og 2 nat foretages ingenting.
Tag sildene op og lad dem dryppe af.
Mål lagen (Her spiller råvarens kvalitet ind.
Er der 11 grader salt tilbage i lagen, er der 13 grader i fisken, hvilket
er afgørende.
Rens fisken ved at fjerne hoved og tarme, resten af indvolde lader man
normalt sidde.
Derefter laves en ny saltlage på 17 grader.
Denne hældes i tønden med overtryksventil.
Læg de rensede fisk deri.
Tønden skal opbevares ved en temperatur på 15-18ºC.
Efter ca 8 ugers lagring skulle sursilden være færdig.