Sæsonen for stenbiderogn kan svinge lidt fra år til år, men den fås fra det tidlige forår og et par måneder frem. Stenbiderrogn er en vanvittig lækker delikatesse, som er en stjernerestauram værdig. Samtidig kræver den kun en minimal arbejdsindsats.
Køb rognen hel, når den er billigst, og spis den samme dag. Overskydende rogn vinder ikke ved at blive frosset ned, men det kan dog lade sig gøre med et udmærket resultat til følge. 4 personer.
400 g stenbiderogn (urenset)
salt
4 skiver brød a 20 g
1 dl fromage frais
1 stort rødløg
1 bundt dild
evt. ½ citron
evt. 1 salathoved
En skål eller balje fyldes med rigeligt koldt vand tilsat lidt salt.
Smag på vandet, det skal smage som letsaltet havvand.
Inden rognen kommes i vandet, fjernes de største hinder med hænderne.
Pisk derefter rognen igennem med et piskeris, så hinderne sætter sig på riset.
Fjern hinderne og bliv ved med at piske rognen, indtil der ikke er flere hinder tilbage.
Den rensede rogn sigtes, så vandet løber fra.
Rognen smages til med salt og anrettes med ristet brød, fromage frais, hakket rødløg, dild og evt. citron og salat.
Tips: Stenbiderrogn kan også købes færdigrenset, men er så lidt dyrere. Men da det er enkelt og hurtigt at rense den, foretrækker jeg at spare pengene og få fornøjelsen ved at gøre det selv.
Næringsberegning pr. person.
Fedt: 4,4 g 25e%
Protein: 15,3g 38e%
Kulhydrat: 14,7 g 37e%
Kostfiber: 3,0 g
Energiindhold inkl. brød: 677 kJ