Sild hører endnu til vores billigste spise, og man kan undre sig over, at sild ikke spises meget mere - det kan næppe være på grund af benene, som fiskehandleren nemt fjerner. Fede, danske høstsild vendt i rugmel, stegt på panden og serveret med persillesauce, er en af de bedste retter. Hvis der er rogn i silden, så lad den blive i og stege med eller tag den ud og steg den kort på panden sammen med sildene. Steg evt. dobbelt portion sild og læg den ene portion i en eddikelage.
Til 4 personer
1-1 ½ kg ferske sild
1 ½-2 dl rugmel
salt og peber
ca. 75 g smør til stegning
citron
Persillesauce:
3 spsk smør
2 spsk hvedemel
3 dl mælk
1 bdt persille + salt og peber
Rens og skyl sildene.
Giv hver sild et par rids hen over rygsiden, så åbner de sig ikke under stegningen.
Vend sildene i salt- og peberblandet rugmel.
Smelt fedtstoffet gyldent på en stegepande og steg sildene 4-5 minutter heri, alt efter tykkelse.
Persillesauce: Smelt smørret i en gryde og rør det sammen med melet.
Spæd med koghed mælk.
Lad saucen koge igennem nogle minutter inden den friskhakkede persille kommes i.
Smag saucen til med salt og peber.
Anret de varme sild på serveringsfadet og garner med citronbåde. Små, kogte kartofler serveres til sammen med (dild)eddike.
Stegte sild i eddike: Kog en marinade af 2 dl eddike, ½ dl vand, 6-8 spsk sukker (efter smag), 2 laurbærblade, 1 kvist timian og 6 groftknuste peberkorn. Lad marinaden afkøle inden den hældes over de lune sild. Stil sildene koldt til næste dag. Pyntes med masser af rå løgringe.