(4 personer)
Lam:
1 side lammeryg med 8 koteletben
1 spsk, olivenolie
2 stilke timian
2 stilke rosmarin
2 fed hvidløg
Havsalt og Piment d'Espelette
Rosmarin-sky:
Lammerygben og -rester
3 skalotteløg
2 fed hvidløg
½ persillerod
3 timiankviste
3 rosmarinstilke
1 l lammefond
2-3 rosmarinstilke
Bagte peberfrugter:
2 store røde peberfrugter
Hvidløgsolie
Havsalt og Piment d'Espelette
Bagte tomater:
12 daddel-tomater
1 spsk olivenolie
1 stilk timian
1 knsp, sukker
Havsalt og Piment d'Espelette
Oliven-muffins:
150 g olivenpure
60 g fint hvedemel, Tipo "00"
3 g flormelis
20 g fondant-masse
6 g glucose
5 g bagepulver
5 g havsalt
1 æg
10 g olivenolie
10 g stuetempereret usaltet smør
"Violetter":
4 violette artiskokker
1 spsk havsalt
2 dl hvidvin
6 dl vand
1 bouqet garni
Pesto:
½ bdt basilikum (kun bladene)
1 fed hvidløg
12 g reven parmesan
12 g pinjekerner
1,2 dl vindruekerneolie
1,2 dl olivenolie
Salt, peber
Lam: Puds ryggen af og skrab benene rene,
Brun det rene fedt fra afpudset let gyldent på panden sammen med ryggen,
Stød timian, rosmarin, hvidløg, salt og peber i morteren, krydr lammeryggen og sæt den i en 175° varm ovn i 12-14 minutter.
Tag ryggen ud, lad trække i 15 minutter og skær den ud i 4 koteletter a 2 ben,
Rosmarin-sky: Brun lammerester i en gryde, tilsæt de snittede urter og krydderurter og sauter det hele godt.
Hæld lammefond på og reducer til en fjerdedel. Si skyen,
Kog skyen op lige før servering, træk gryden af blusset og tilsæt 2-3 stilke rosmarin,
Lad trække med film over i 10 minutter.
Si skyen igen og server.
Bag peberfrugterne hele i ovnen ved 220° i en bradepande med lidt olie,
Vend dem hyppigt, til de er let gyldne,
Tag dem ud af ovnen, læg dem i en lukket plasticpose, til de har stuetemperatur og flå skindet af.
Halver peberfrugterne, krydr med salt, hvidløgsolie, Piment d'Espelette og rul dem,
Lun peberfrugterne lige før servering,
Bagte tomater: Blancher tomaterne og flå skindet op om "stilkenden", Stil tomaterne på "hovedet" på bagepapir, der forinden er penslet med olivenolie og drysset med sukker, timianblade, salt og Piment d'Espelette,
Bag tomaterne i ovnen ved 65° i 10 timer.
Lun dem lige før servering og anret oven på en olivenmuffin,
Olivenmuffins: Blend alle ingredienser og sprøjt ca, 1 spsk dej i hver muffin-form, Bag dem ved 175° i 3 minutter.
"Violetter": Skræl alle bladene fra, så kun stilk og artiskokhjerte er tilbage,
Kog artiskokkerne møre i vand og hvidvin med bouquet garni og havsalt, 10-15 minutter.
Pesto: Kør alle ingredienser til pesto på en blender og dryp rundt på tallerkenen ved anretningen,