Torsken er bedst i efterårs- og vintermånederne, så den gamle regel med, at torsken er bedst i måneder med "r", er ikke helt forkert. Kabliau er en stor (renset) torsk, der forhandles udskåret.
Til 4 personer
1 torsk på godt 2 kg eller et stykke
Kogelage pr. liter vand: 1 spsk salt, 4-5 hele peberkorn, 2 laurbærblade
Tilbehør:
100 g smør
fiskesennep
hakket hårdkogt æg og/eller kapers
reven peberrod
Skrub og skyl torsken - husk at fjerne den indvendige, sorte hinde og den hvide luftblære.
Læg fisken i en gryde - evt. på rist.
Hæld så meget vand ved, at fisken netop er dækket.
Tilsæt salt, peberkorn og laurbærblade.
Bring fisken langsomt i kog, skum suppen og lad fisken småkoge 15-20 minutter - lad kun vandet skælve i kanten.
Tag fisken op af kogevandet med hulske og anret den på et varmt fad.
Smeltet smør, fiske sennep og hårdkogte, hakkede æg samt kogte, gerne melede kartofler serveres til.
Tips: I stedet for smeltet smør som "dyppelse", kan fiskesenneppen spædes med lidt af kogevandet og serveres til som "sauce".
Hvis torsken er så stor, at den ikke kan være i gryden, kan den dampes i ovnen.
Læg torsken i en smurt bradepande.
Drys torsken både ind- og udvendigt med groft salt.
Hæld lidt vand ved og læg alufolie over.
Damp torsken ved 200°C i 40 minutter.