Pandekager har i gennem tiden fået de særeste navne. Højpandekager eller tykke pandekager bages med gær. I Nordjylland kaldes de for Løwtenpandekager og de samme på Fyn kaldes Løgtsspannekager (Løftepandekager). Denne opskrift hedder Kjørmispandekager og det er naturligvis, fordi de spises til kyndelmisse d. 2. februar, hvorfor ellers?
Tag i øvrigt aldrig den sidste pandekage (skrabekagen) så får du nej, hvis du skal ud at fri.
500 g bygmel
2 æg
6 dl mælk
20 g gær
1 spsk puddersukker
½ tsk stødt kanel
Svinefedt til stegning
Tilbehør: Sirup
Gæren røres ud i lunken mælk og de øvrige ingredienser tilsættes.
Dejen røres godt og stilles til hævning et lunt sted i 2 timer.
De bages på en varm pande i svinefedt.
De skal være meget sprøde.
Kjørmispandekager spises til kyndelmisse med sirup.