Denne velsmagende ret er perfekt sammen med grillet kød eller fisk
100 g smeltet smør
900 g skrællede kartofler
Salt og peber efter behag
Friskrevet muskatnød efter behag
5 dl mælk
Forvarm ovnen til 190ºC. Smør et gratinfad med smeltet smør.
Skær de skrællede kartofler i tynde skiver.
Læg skiverne i lag i gratinfadet - smør hvert lag med smeltet smør.
Kværn salt og peber og lidt friskrevet muskatnød over hvert lag.
Læg lag på lag på, men sørg for de ikke kommer helt op til randen af fadet.
Før du pensler det sidste lag med smeltet smør, så hæld mælken i, så den lige når under toppen af det øverste lag kartofler.
Smør det sidste lag med smeltet smør og tilsæt salt, peber og friskrevet muskatnød.
Dæk gratinen med alufolie og sæt den i den forvarmede ovn i 45 min.
Fjern alufolien og sæt den tilbage i ovnen i yderligere 45 minutter, indtil overfladen er brun og sprød og kartoflerne gennemstegte.
290 kcal; 6 g protein; 17 g fedt, heraf 11 g mættet; 30 g kulhydrat; 2 g fibre; 181 mg natrium; 106 mg kalcium
Andre former for kartoffel gratin:
Hvis du ikke foretrækker for bastant en gratin så brug grønsags- eller hønsebouillon i stedet for mælk. Hvis du ønsker gratinen mere fyldig, så brug mælk og fløde, halvt af hver.
Du kan også tilsætte tynde skiver løg eller friskrevet ost til kartoffellagene, eller du kan lægge friskrevet parmesanost på overfladen af gratinen.
En anden variation er at blande den smeltede smør med hvidløg og en blanding af krydderurter. Knus et fed hvidløg ned i smørret, bland godt sammen og drys urter over.