Shepherd's Pie
4 - 6 personer
2 spsk vegetabilsk olie eller stegefedt
1 stort løg
450 g champignon - rengjorte og skåret i skiver
1 kg magert hakket oksekød
2 ½ dl oksebouillon
Salt og friskkværnet sort peber efter smag
1 spks smør
Gylden kartoffelmos
450 g kartofler - skrællet og skåret i mindre stykker
450 g søde kartofler - skrællet og skåret i mindre stykker
1-2 dl mælk
4 spsk smør
Salt og friskkværnet sort peber efter smag
Friskrevet muskatnød efter smag
Til kartoffelmosen bruges en stor kasserolle med saltet vand i kog. Tilsæt kartoflerne og kog dem i 15 min. eller til de er meget møre. Lad dem dryppe af i et dørslag i et par minutter.
Kom kartoflerne i en stor røreskål. Brug en kartoffelmoser eller el-mixer og pisk kartoflerne, til de er mast. Tilsæt mælk og smør og fortsæt med at piske, til mosen er glat og luftig. Krydr med rigeligt salt og peber og muskatnød. Sæt mosen til side.
Imens forvarmes ovnen til 175°. Opvarm olie eller stegefedt i en stor ovnfast gryde ved middel varme. Tilsæt løg og steg dem, mens der røres i dem i 5-7 min., til de er bløde. Tilsæt kødet og rør rundt, til det begynder at brune. Tilsæt champignonerne og rør rundt i et minut. Tilsæt bouillon. Smag til med krydderier.
Hæld kødblandingen i et 22 cm. stort ovnfad, som er egnet til servering. Kartoffelmosen lægges dekorativt over, brug eventuelt en ske eller sprøjt det på. Kom smørklatter oven på mosen.
Bag retten i 45 min, til kødet er rygende varmt og kartoffelmosen er let gylden. Serveres straks direkte fra fadet.