1 port.
1 spsk havregryn
ca. 2 spsk væske fx. minimælk, vand eller bouillon
¼ stk mellemstor kartoffel
¼ spsk revet løg
½ nip salt
½ nip sort eller hvid peber
75 g magert hakket oksekød
½ spsk blød plantemargarine
Udblød havregrynene i væsken mindst 10 minutter.
Pil og riv løget og den kogte kartoffel.
Rør løg, kartoffel, salt og peber i væsken.
Kom kødet i og rør det sammen. Rør ikke for længe.
Steg en klat kødfars og prøvesmag den.
Af denne grundopskrift kan du lave kødboller, hakkebøf, frikadeller, benløse fugle, fars i fad med tomat og bønner, fars i fad med champignoner, farsbrød.
Kødboller - frikadeller
Tilbered farsen efter grundopskriften, men ikke for lind.
Form kødbollerne pænt og steg dem i fedtstoffet ved middel varme.
Hakkebøf
Form farsen til bøf og steg dem og en skive løg.
Steg løgene sådan: Hæld ½ dl vand på panden med løgene.
Kog vandet væk.
Når løgene begynder at brune, kan du tilsætte lidt margarine og stege løgene færdige. På den måde bruges der mindre fedtstof.
Benløse fugle
Bred en klat fars ud til en bøf og læg finthakket persille midt på bøffen. Rul den sammen og steg i margarine.
Fars i fad med tomat og bønner (4 portioner)
Tilbered farsen efter grundopskriften og bland den med 2 spsk chilisauce.
Læg halvdelen af farsen i bunden af et smurt fad.
Læg derpå 4 dl kogte grønne snittebønner.
Dæk med resten af farsen.
Bag i ovnen ved 170°C ca. 35 minutter.
Fedtstoffet kan bruges i en sauce, der serveres til.
Fars i fad med champignoner
Tilbered farsen efter grund opskriften og bland den med 1 ds champignoner i vand eller 200 g hakkede friske champignoner.
Læg farsen i et fad og steg i ovnen ved 175°C ca. 35 minutter.
Fedtstoffet kan bruges i en sauce, der serveres til.
Farsbrød
Form farsen til et farsbrød og steg det i ovnen ved 175°C ca. 35 min.
Server hertil kogte kartofler, råkostsalat og brød og slut af med frugt.
Næringsindhold i 1 portion kødboller, 2 mellemstore kartofler, 1 dl ærter, majs og paprika, 1 stykke knækbrød med blødt plantemargarine og 1 æble
kj 2550, kcal 535, fibre 11,4 g, fedt 16,1 g (27E%), mættet fedt 4,4 g, flerumættet fedt 4,5g, P/S 1,0, kolesterol 54 mg.