2 dl vand
250 g mørk farin
3 spsk melasse- helsekostforretning
250 g smør
1 spsk eddike
Alle ingredienser undtagen eddike kommes i en 4 l. gryde og koges sammen ved god varme.
Pas på det ikke brænder på og rør i det med et par minutters
mellemrum.
Når massen tykner tilsættes eddike og den koger videre nogle minutter
til den har kogt cirka 15-20 minutter.
Massen testes ved at komme en dråbe i et glas koldt vand - bliver den
hård er massen kogt færdig.
Hældes i en smørsmurt franskbrødsform eller en lille bradepande, hvor karamelmassen bliver cirka 1 cm. høj.
Når massen er kold vendes den ud på et bord og knækkes eller slås i
stykker eventuelt med skaftet af en stor kniv.
Er karamellerne ikke blevet hårde kan de koges op igen med en smule
vand.
Tips: Denne karamelopskrift er meget gammel og stammer fra England,
hvor karamellerne oftest laves ved juletid. Brugen af melasse er næsten
ukendt i Danmark men produktet anvendes meget til specielt bagværk i
England, hvor det hedder "Treacle".