Nede i fru Hansens kælder, kan man købe frikadeller
Her til 4 godt gammeldags sultne
1 rundstykke fra i går
2 løg
2 fed hvidløg
1 bundt persille
1 spsk olivenolie
500 g hakket kalv og svinekød (friskhakket kød smager bedst)
2 æg
1 spsk reven skal fra en økologisk citron
salt, friskkværnet peber
1 tsk paprika
½ tsk tørret merian eller allehånde
1 spsk stærk sennep eller 1 spsk ketchup
eventuelt et par spsk rasp
3 spsk smeltet smør
Skær rundstykket i tynde skiver, hæld varmt vand over og lad det blive blødt.
Pil løg og hvidløg og hak det fint.
Skyl persillen og ryst den tør.
Hak den så fint som muligt.
Varm olivenolien i en pande.
Steg løgene, hvidløget og halvdelen af persillen et øjeblik.
Tag panden af varmen og lad det køle af et øjeblik.
Kom hakkekødet i en skål.
Tryk det blødgjorte rundstykke ud.
Kom brødet ned til hakkekødet, tilsæt æggene og løg-persilleblandingen.
Ælt det hele godt og bland det.
Jo bedre det blandes, jo bedre hænger farsen sammen senere.
Krydr godt med citronskal, salt, peber, paprika og merian.
Ælt sennep eller ketchup i. Bland resten af persillen i.
Lav små eller store portioner af farsen (fra bordtennisbold- til tennisboldstørrelse) og tril dem til kugler (hold med jævne mellemrum hænderne under den kolde hane).
Hvis farsen stadig er for blød til at blive trillet, blandes et par skefulde rasp i.
Tryk kuglerne flade og læg dem ved siden af hinanden.
Varm det smeltede smør i en stor pande, steg frikadellerne ved middel varme, vend dem forsigtigt og steg dem færdige.
Det tager 5-7 minutter på hver side afhængigt af størrelsen.
Spis dem nystegte.
Server syltede agurker, syltede rødbeder, lun rødkål eller stegte kartofler + øl.
kj pr. portion: 2200
Varianter:
Middelhavsfrikadeller
Hakket kalvekød blandes med opblødt hvedebrød og æg, krydres med meget frisk hvidløg, peber, basilikum, et par dråber citronsaft og 1-2 spsk tomatpure. Form små kugler og tryk dem kun lidt flade. Steg dem i olivenolie. Til sidst kommes 1 tsk smør med på panden, så de bliver endnu mere sprøde. Retten passer fx til salat af peberfrugt - og tomatsalat med salatløg, vineddike og olivenolie - eller til en tyk krydret tomatsauce, hvedebrød og et glas rødvin.
Asiatiske kødboller
Hakket oksekød æltes med æg. Så tilsættes frisk ingefær, hvidløg og forårsløg - alt finthakket. Krydr med reven citronskal og ½ tsk sambal oelek eller en anden stærk chilisauce, salt, peber. Form små boller af farsen, som trykkes lidt flade. Lad bollerne trække i let kogende, saltet vand 10-15 minutter. Steg dem så sprøde nogle få minutter på panden.