4 kg kalkun
Fyld:
500 g hakket kalv og flæsk
250 g champignoner
50 g smør
2 skiverfranskbrød
2 dl fløde
1 æble
1 skiveselleri
1 tsk timian
1 tsk merian
salt
peber
smør
¾ l. bouillon
Sauce:
stegesky
fløde
Begynd med fyldet. Rens champignoner og skær dem i skiver. Smelt smørret gyldent og rist champignonerne heri, til de er gyldne og sprøde. Afkøles. Bland det hakkede kød med halvdelen af champignonerne.
Udblød brødskiverne i halvdelen af fløden. Rør det i farsen. Rør resten af fløden i. Tilsæt reven æble og reven selleri og krydr med merian, timian, salt og peber. Lad farsen hvile 1 time.
Skyl og tør kalkunen. Krydr den indvendig med salt og peber og fyld den med farsen. Sy forneden med bomuldstråd eller luk med kødnåle.
Læg kalkunen med ryggen opad på risten over bradepanden. Krydr med salt og peber og fordel smør over ryggen. Hæld bouillon i bradepanden og sæt kalkunen i ovnen ved 175ºC 1 time.
Vend kalkunen, krydr med salt og peber fordel smør over bryst og lår. Sæt kalkunen i ovnen igen med brystet opad og lad kalkunen stege 1 ½ -2 timer ved 175ºC. Læg alufolie over, hvis kalkunen bliver for mørk. Prøv at stikke i låret. Er saften, der kommer ud klar, er kalkunen færdig.
Lad kalkunen hvile under et stykke alufolie 15 -20 minutter, før den skæres for.
Si stegeskyen ned i en gryde. Tilsæt fløde og resten af de ristede champignoner og bring det i kog. Jævn saucen let. Parter kalkunen på samme måde som gåsestegen Skær farsen i skiver.
Server kalkunen med brunede kartofler og rødkål